Meesterlijk
De titel SVH Meesterijsbereider is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ijs bereiden in Nederland. Dragers van deze titel hebben tijdens een meesterproef aangetoond dat zij beschikken over uitgebreide kennis en vaardigheden op hun vakgebied. Naast het ambachtelijk bereiden van ijs en ijsproducten is een SVH Meesterijsbereider ook een meester op het gebied van patisserie.
Een SVH Meesterijsbereider heeft zich al een tijd bewezen in zijn vakgebied. Hans Kennis, die vanaf 1997 in het bezit is van deze titel, heeft de volgende diensten in het verleden reeds bewezen:
- 1ste Restaurant kok
- 2de Restaurant kok
- Instelling kok, Dieet kok
- Patisserie, Chocolade
- Suikertrekken, Basis ijsbereiding, IJsspecialiteiten, Patisserie en IJs.
- SVH Meesterijsbereider.
Sinds 2011 is Hans ook in bezit van de titel Maestro. Slechts 21 ijsmeesters in de wereld hebben deze hoogste graad van Italiaanse vakbekwaamheid op hun naam.
Volgens Hans is ijs maken niets anders dan gecontroleerd water bevriezen. In vrijwel elke grondstof zit water. Neem bijvoorbeeld melk, dat voor 88% bestaat uit water en 12% uit andere stoffen bestaat, zoals vet, eiwit en mineralen. Het is nooit een trucje van een beetje dit en een beetje van dat. IJs bereiden draait om meten en berekenen.
Hans geeft les op de Carpigiani Gelato University in Zandhoven, België en Bologna, Italië. Als hobby schrijft Hans voor vakbladen zoals de VAIJ, Patisserie & Dessert, Sterrenrestaurants Magazine en heeft hij een aandeel gehad in het boek ‘Meesterlijk IJs’.